Valasrannan tanssilava

Tunnelmalliset tanssit kesälauantaisin klo 20-01

Yläneen kirkonkylän vapaaehtoinen palokunta ry

Yläneen Kk:n VPK on perustettu 1947, joten tänä vuonna on aika juhlistaa palokunnan 70-vuotisjuhlaa.

Yläneen Kk:n VPK toimi vuoteen 2004 asti silloisen Yläneen kunnan 1. lähdön palokuntana. Vuodesta 2004 lähtien Yläneen Kk:n VPK on yksi Varsinais-Suomen Aluepelastuslaitoksen sopimuspalokunnista. Sopimuspalokunnalla on voimassa oleva palokuntasopimus Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen kanssa. Sopimuksen mukaan meillä on viiden minuutin lähtövalmius 24 h vuorokaudessa vuoden jokaisena päivänä. Toiminta-alueena on Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnat lähimmän pelastusyksikön periaatteella. Sopimuspalokunta hoitaa alueellaan kaikki pelastustoimen tehtävät joko yksin pelastusryhmänä tai osana isompaa pelastustoimen muodostelmaa; lisäksi toimintaan kuuluu jo yli 20-vuotias sopimuksellinen ensivasteyksikkö.

Asemapaikka sijaitsee Pöytyällä Yläneen taajamassa, kirkonkylässä mistä nimikin juontaa juurensa. Uudessakartanossa sijaitseva Yläneen VPK on lähin ja päivittäinen yhteistyökumppani. Molemmat sopimuspalokunnat tukevat toisiaan ja mm. harjoittelevat yhdessä.

Yläneen kk:n VPK:lla on vuosittain noin 110 hälytystä, joista noin 60 on ensivastetehtäviä. Hälytysosastoon kuuluu noin 25 eri-ikäistä ja siviilikoulutettua henkilöä, joten jokainen pystyy oman ammattinsa taidoilla täydentämään sopimuspalokuntalaisilta vaadittavaa koulutusta. Sopimuspalokunta kouluttaa yhdessä pelastuslaitoksen ja pelastusalan liiton kanssa sopimuspalokuntalaiset palokuntanuoresta sammutusmieheksi, aina sopimuspalokunnan päälliköksi asti. Sopimuspalokunta kilpailee jatkuvasti muiden harrasteiden kanssa osallistujista, niin myös me. Jos tunnet auttamisen halua ja olet henkisesti sekä fyysisesti hyvässä kunnossa, niin ota yhteyttä palokunnan päällikköön. Harrastus vaatii sitoutumista, mutta on palkitsevaa, ja mikä hienointa, maksutonta osallistujille.

Yläneen Kk:n VPK:lla on käytössään pelastusyksikkö, säiliöyksikkö ja kaksi miehistönkuljetusyksikköä, joista toinen on varattu ensivasteyksikön käyttöön. Lisäksi löytyy mönkijä, kaksi venettä sekä erilaisia kalusto- / öljyntorjuntaperävaunuja. Pelastus- ja säiliöyksiköt ovat pelastuslaitoksen ajanmukaista kalustoa. Ensivasteen kalusto ja koulutus on pelastuslaitoksen ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa yhdenmukaistettu alueellisesti.

Operatiivisen pelastustoiminnan lisäksi hälytysosasto ja muut sopimuspalokunnan osastot: nuoriso-, nais- ja veteraaniosastot ja ennen kaikkea huvitoimikunta pyörittävät Valasrannan tanssilavaa. Tanssilavalla ja Kk:n VPK:lla on pitkä historia, tanssit alkoivat jo vuonna 1955. Valasrannalla on tanssittu jo reippaasti yli 60 vuotta. Kovin kolaus oli tammikuisena aamuyönä vuonna 1996, kun tanssilava tuhoutui tulipalossa. Talkoohenki ja usko tanssien tulevaisuudesta nosti kuitenkin tanssilavan tuhkasta kuin Feenix-lintu. Ilman Valasrantaa palokunta ei olisi pystynyt luomaan käytössään olevaa kalustoa eikä paloasemakiinteistöä. Kiitos tästä kuuluu kaikille palokunnan veteraaneille.

 

Hallituksen puheenjohtaja

Sari Rantanen sari.rantanen(at)valasranta.fi

Palokunnan päällikkö

Petri Pyhäranta petri.pyharanta(at)valasranta.fi

 

YLÄNEEN KIRKONKYLÄN VAPAAEHTOINEN PALOKUNTA R.Y.